BILAL MALEK AL-SHAMI
Dibuixant
“Utilitzàvem colors i el grafiti per fer la ciutat de
Daraya més maca, malgrat la devastació”
“Utilitzàvem colors i el grafiti per fer la ciutat de
Daraya més maca, malgrat la devastació”
Cada dia agafava carbó i colors i buscava el millor racó entre les ruïnes de la ciutat de Daraya, al sud-oest de Síria. Expulsava la pols de la paret escollida i la netejava per convertir-la en el seu llenç. Quan el sol es ponia, el Bilal Malek Al-Shami -nom fictici que utilitza per raons de seguretat- decorava els carrers d’una de les primeres regions que el règim de Baixar Al-Assad va bombardejar. Durant el dia, però, l’artista deixava la pintura enrere per combatre per la causa rebel.
Nascut a Kafar Susah, una ciutat de la província de Damasc, el Bilal només tenia 17 anys quan la revolució va esclatar, i una vida com la de qualsevol adolescent. “Estava estudiant el batxillerat científic i tenia molts interessos”, recorda. Una de les seves aficions era dibuixar, però només la practicava durant les classes d’art i de pintura, a l’institut, on reconeix amb orgull que aconseguia “molt bones notes”. També tenia diversos amics, tant de l’institut, com de futbol i de la mesquita.
Però el moviment revolucionari el va captivar i el va portar a deixar enrere aquesta rutina. “Era el més important de la meva vida i m’hi volia implicar i contribuir-hi”, assenyala el Bilal. Per això va participar en les nombroses manifestacions pacífiques que van sacsejar Kafar Susah. Tenia el suport dels pares i dels seus deu germans, perquè tots ells eren “revolucionaris”, explica. De fet, el pare sovint acabava a la comissaria perquè “feia discursos a la mesquita sobre com responia el règim a les protestes”. “Els serveis d’intel·ligència ens vigilaven tota l’estona”, assegura l’artista.
El Bilal va començar a fer pancartes artístiques per a les protestes. La revolta en certa manera li va despertar el dibuixant que duia a l’interior. “La veritat és que abans de la revolució no era gaire artista”, reconeix. I el seu compromís amb els ideals revolucionaris el va fer acabar a la presó, encara que només durant poques hores. Els seus familiars, en canvi, van trepitjar-la en diverses ocasions i durant mesos.
La situació tan convulsa que vivia Kafar Susah va fer que l’artista apostés per llançar-se de cap al moviment revolucionari: “Vaig decidir deixar els estudis i contribuir més a la revolució”. Fer pancartes per a les manifestacions de seguida se li va fer curt, i va optar per abandonar la seva ciutat natal i desplaçar-se a una de “més alliberada” que estigués sota el control dels rebels: Daraya.
A Daraya, el Bilal va afiliar-se a l’Exèrcit Sirià Lliure, la branca armada dels rebels. Però també es va bolcar en la revolució a través del seu art i descobrint una disciplina que fins aleshores mai havia entrenat: el grafiti. “Els míssils i l’aviació enviada pel règim estaven bombardejant la ciutat violentament -lamenta el dibuixant-. Utilitzàvem colors i el grafiti per fer Daraya més maca, malgrat la devastació”.
El juliol del 2014 l’artista decorava per primera vegada una de les parets esfondrades de Daraya. Era el seu primer grafiti, i en els següents mesos en faria una trentena més. “Per mi no eren només obres d’art, sinó que una responsabilitat -assegura el Bilal-. Ho considerava un deure ètic pel meu país i la revolució”.
La idea de decorar les parets de Daraya va ser del fotoperiodista Majd Modamani. “El màrtir Majd era el meu company -afirma el Bilal-. M’ajudava a aconseguir els materials i les eines que necessitava, i també en el procés”. En una ciutat on els bombardejos eren diaris, dibuixar era tot un repte per la falta de recursos. Els pocs que hi havia eren “molt limitats pel que fa a la quantitat i la varietat”, segons l’artista.
El Bilal va fer d’allò que l’apassiona una arma per defensar la causa en què creu i enviar un missatge al món àrab i a l’occidental. “L’art és un dels fronts que hem d’utilitzar per combatre els nostres enemics”, sosté. A través d’aquesta disciplina, l’artista comenta que aconseguia comunicar-se amb persones que ni tan sols parlen la seva llengua. “La gent sent què passa aquí, però no ho veuen, i jo els ho volia ensenyar -explica-. Aquell art no sorgia dels meus sentiments, sinó que d’un deure”. “Volia explicar que lluitàvem per una causa honesta, no per poder, no per combatre, simplement, per sang i destrucció”, afegeix.
Perquè els grafitis travessessin fronteres i arribessin a un públic més ampli, el dibuixant explica que el seu amic Majd feia fotografies a totes les obres d’art i les compartia a les xarxes socials, fins que va morir el 2016 amb 22 anys, en un atac del règim. “El Majd va documentar més de 2.000 barrils explosius i va fer unes 90.000 fotos durant el setge -remarca el dibuixant-. Donava molt de suport a l’activitat artística per a la revolució”. Tant, que va ser qui el va guiar en aquest món. “Va ser la meva inspiració”, recorda el Bilal.
En un dels seus grafitis, el dibuixant representava Hanzala, un personatge icònic de la resistència contra l’ocupació d’Israel creat per l’artista palestí Naji Al-Ali. Segons el Bilal, entre Palestina i Síria es poden establir molts paral·lelismes: “Els dos lluitem contra la repressió, però amb noms diferents -assenyala-. La seva batalla és contra Israel, que va violar els seus drets, i la nostra guerra és contra Assad i el seu règim criminal”. “És una guerra entre el bé i el mal”, conclou.
L’artista no tenia clar com respondrien els residents de la ciutat assetjada quan decorés murs i cases esfondrades. Pensava que podien entendre-ho com una banalització del seu patiment. Per no córrer riscos, va començar pintant anònimament. Però els ciutadans van acollir positivament la iniciativa i fins i tot li van cedir les parets de les seves llars perquè es convertissin en un espai més per al seu art.
A Daraya, el Bilal va descobrir el seu talent i una nova manera de donar a conèixer les seves idees i contribuir en la revolució. A banda del suport del Majd, també en va rebre molt de l’exterior. “No s’esperaven que una ciutat destruïda pogués produir aquesta mena d’art”, afirma. A més, el dibuixant va contactar diversos artistes interessats en el moviment revolucionari sirià, i alguns li van oferir orientació.
El Bilal intentava “reviure l’ànima de la revolució”, ja que la població de Daraya començava a estar-hi menys implicada a causa de “les batalles i el setge”. “Volíem recordar-los per què ens havíem manifestat, quins eren els objectius de la revolta, què havíem sacrificat i l’alt preu que havíem hagut de pagar”, recorda.
Alhora, el dibuixant pretenia donar a conèixer a la resta del món com el règim havia reprimit les manifestacions, els “màrtirs que havien caigut” i “la fam que patia la ciutat assetjada”. El Bilal també procurava dibuixar sobre com la gent pot celebrar la vida fins i tot en situacions extremes, i mantenir l’esperança malgrat tot el patiment.
Tot i això, els dibuixos de l’artista no ignoraven “els problemes de la revolució”. El Bilal reconeix que les manifestacions “eren molt pacífiques al principi”, però que “la gent va començar a parlar d’armes”, els “grups islàmics van aprofitar-se’n”, i això va donar pas a “la fase militar” del moviment revolucionari. Ell va participar en la lluita armada durant una època i justifica que cada ciutat de Síria ha experimentat molts esdeveniments diferents d’altres regions. L’artista creu que generalitzar la situació “presentant la revolució com a radical pels combats no és acurat”. “Volíem defensar els nostres drets i no lluitar per lluitar -assegura-. Ens vam veure forçats a fer-ho per tot el que vam patir”.
“L’art no pot implicar un canvi real -reconeix el Bilal-. Pot entregar sentiments, idees, però no pot protegir davant d’un míssil, reviure una persona morta o venjar-se del repressor”. Tot i això, l’artista considera que a través dels seus grafitis transmetia una imatge més bonica de Daraya, alhora que esperança als qui es trobaven a altres regions de Síria.
A banda d’intentar fer més maca la ciutat, a Daraya el Bilal també va participar en la construcció d’una biblioteca. “Vam recollir uns 15.000 llibres -recorda, satisfet-. Els volíem protegir de ser perduts”. Un cop els van haver ordenat i classificat, l’artista va organitzar quedades i reunions amb joves per parlar de literatura, i també els guiava i els ajudava a trobar l’exemplar més adient segons els seus interessos.
El 2016, el Bilal va marxar de Daraya i va desplaçar-se al nord del país, a la regió d’Idlib, on encara viu. És l’últim reducte rebel del país i una de les zones més inestables de Síria a causa dels enfrontaments que tenen lloc diàriament. El Bilal creu que el conflicte ha deixat de ser “per aconseguir llibertat i drets”, i ha saltat a l’esfera internacional. “És una lluita entre països que miren pels seus interessos”, lamenta.
Idlib fa mesos que es troba sotmesa en una mena de “caos i falta de disciplina” a causa dels bombardejos i els atacs aeris del règim, que intenta recuperar la zona. També pels conflictes entre grups militars que s’oposen a l’art, segons el dibuixant. Per tot això, aconseguir materials per pintar i suport econòmic és fins i tot més difícil que a Daraya. “Aquí no hi ha ningú que valori una activitat com l’art”, lamenta el dibuixant. El Bilal afegeix que des que viu a l’últim bastió rebel no ha pogut pintar com ho feia a Daraya, perquè no ha tingut “la llibertat per fer-ho”.
El dibuixant reconeix que el moviment revolucionari “es troba en una molt mala situació ara mateix i és molt dèbil”. Però malgrat aquesta “amarga realitat”, l’artista està convençut que l’esperança en la revolta no està perduda i que no deixaran enrere les seves demandes, encara que abandonin Síria i es traslladin a altres països: “Hi ha molta gent que es troba en zones sota el control del règim, però els seus cors i les seves ments continuen amb la revolució siriana; creuen en ella i en els seus objectius”.
El Bilal assegura que el que els empeny a continuar defensant el moviment revolucionari és voler “alliberar tots els empresonats pel govern sirià, els màrtirs que han caigut en el camp de batalla, i els pobres i dèbils que pateixen a causa del règim”. “La revolució mai acabarà”, afegeix amb rotunditat.
Malgrat les adversitats, el Bilal té clar que no vol renunciar a l’art. “És una arma en si mateix”, afirma convençut. A través d’aquesta eina que l’omple de vida, el dibuixant assegura que ha pogut expressar-se i defensar la causa per la qual es va entregar: “Vaig intentar mostrar el cantó verdader de la revolució, que els mitjans occidentals han intentat distorsionar”.
A Idlib, l’artista ha intentat continuar formant-se. Quan va arribar, va començar a estudiar Enginyeria Civil a la universitat. Un any després ho va deixar perquè “l’educació era molt dolenta”. En l’àmbit artístic, va aprendre cal·ligrafia i també ha fet alguns cursos amb artistes de la regió o a través d’internet. Tot i això, no ha pogut aconseguir el seu principal objectiu, que és recuperar “una vida estable”.
El dibuixant també s’ha implicat en diverses iniciatives culturals. Una d’elles documentava els crims del règim a les presons per “mantenir viva la memòria dels presos i cridar l’atenció al seu gran patiment”, explica. L’objectiu era exposar imatges dels màrtirs i dibuixos que posessin de manifest “la tortura i les maneres com el règim ha matat la gent lliure”. Un altre projecte en què participa des del 2017 consisteix a incentivar els joves d’Idlib a llegir, a través de trobades, cursos i lectures en grup.
L’artista gairebé no ha pogut tornar a decorar parets des que va marxar de Daraya. Tanmateix, fa un parell de mesos va contactar una organització que promou el grafiti a Idlib, Kish Malik, i col·labora amb ells en el projecte Syria Banksy.
El Bilal sap que implicant-se en aquesta mena de projectes posa en risc la seva vida, però això no el fa desdir-se’n. “En soc molt conscient, igual que tots els sirians -apunta-. No hi ha ni una família que no hagi patit tortura o presó”. “No hi ha cap indret del món que pugui negar-nos el dret a la solidaritat amb les persones reprimides o el dret a parlar sobre elles”, assegura amb contundència el Bilal.